„Българският Лувър“ ще бъде открит най-рано през есента на 2014-а
„Българският Лувър“ ще бъде открит най-рано през есента на 2014-а / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Най-оптимистичният срок, в който „българският Лувър" може да посрещне първите си посетители, е есента на 2014 година. Това обяви министърът на културата Петър Стоянович.

По думите му след обсъждане с експерти бъдещата Национална художествена галерия ще бъде с едно ръководство, но ще има две направления - за чуждестранно и за българско изкуство. Според министъра проблемите, които той наследява от своя предшественик от кабинета на ГЕРБ Вежди Рашидов, са много.

Сред основните трудности са да се състави план за експонатите в музея, да бъде обучен екип от специалисти за работа там, както и да се намерят допълнително още около 20 милиона лева, с които „българския Лувър" да бъде завършен. По думите на Стоянович до момента за реконструкцията на сградата са усвоени 28 млн. лева., а общата стойност на проекта е около 50 млн лева.

Друг основен проблем пред музея е високата влажност след строителството, която според доклад на реставраторите трае от 6 до 12 месеца след въвеждането на сградата в експлоатация.

Стоянович посочи, че за южното крило на „българския Лувър", което осигурява масовия достъп към вътрешната градина на музея, ще е необходимо допълнително време и финансиране, защото има и действащ договор за наем на заведение в сградата, който е със срок от още година.