Патриарх Неофит
Патриарх Неофит / БГНЕС
Българският патриарх Неофит се срещна с гръцкия посланик у нас Григориос Василоконстандакис, съобщават от Българската патриаршия. 

„От работата си в България, мога да кажа, че към днешна дата перспективите пред Българската православна църква са добри”, каза Негово Превъзходителство Григориос Василоконстандакис. Той се срещна със Светейшия Български патриарх Неофит непосредствено преди да замине за родината си.

Патриарх Неофит: Нека изграждаме своя живот с Вяра, Надежда и Любов (СНИМКИ)

Гръцкият посланик е споделил, че в работата си до сега винаги се е стараел да поддържа добри отношения с Българската църква. Той сподели и за своя опит като посланик в Румъния и отношенията с Румънската патриаршия. На предстоятеля на БПЦ пък Негово Превъзходителство е предал поздравите и благопожеланията от името на Атинския архиепископ Йероним.

Президентът Радев удостои гръцкия посланик с орден „Стара планина“ първа степен

Светейшият патриарх е благодарил на посланик Василоконстандакис и е споделил, че отношенията между Българската църква и Атинската архиепископия са изключително братски и добри. По време на срещата са споделени и съвместните дейности по време на мандата на Негово Превъзходителство - посрещането на мощите на св. Климент Охридски, както и посрещането на много чудотворни икони и мощи на светии.

Приемът се е състоял в сградата на Софийска митрополия, а в него участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия.
Посланикът на Гърция: Трябва да развиваме транспортните връзки Варна-Кавала

В края на срещата Негово Светейшество е пожелал ползотворна работа и Божието благословение в делата на Негово Превъзходителство Григориос Василоконстандакис.
Българска Патриаршия