Български партии на местните избори в Сърбия
Български партии на местните избори в Сърбия / netinfo
Да обедини вота на българите в Сърбия, на общинските избори в неделя, се надяват от Демократичния съюз на българите (ДСБ). По техни данни става дума за около 25 000, от които 8000 в Босилеград. Партията очаква да спечели 5-6 съветнически мандата в общината.

"Много трудно е да обединим хората", признава секретарят и говорител на партията Иван Николов, който е и кандидат за общински съветник. Водач на листата е ветеринарният лекар Емил Пейчев.

Демократичният съюз на българите настоява за премахване на визовите ограничения с България, образование на майчиния български език и ще работи за преодоляване на икономическата изостаналост на района.

„Листата ни е една от най-силните, с експерти, всички хора с образование. До момента общината се управлява от партийни централи в Белград, а не от местни хора като нас", каза за Дарик Николов.

Демократичният съюз на българите в Сърбия ще участва в коалиция и на изборите в съседната на Босилеград община – Сурдолица. "И един мандат там ще е морален успех, защото там по традиция печеля крайните националисти в Сърбия", коментира Николов. В Сурдолица живея около 1000 българи.

Още две български партии ще участват със свои листи, включително и в община Цариброд, където също има компактно българско население. Това са Демократична партия на българите и Демократична партия на българите в Сърбия.