Българките взимат 15% по-ниски заплати от мъжете
Българките взимат 15% по-ниски заплати от мъжете / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Жените в България вземат около 15% по-ниски заплати от мъжете и по този показател страната е на средноевропейско ниво. Това показва анализ на Евростат за неравнопоставеността в заплащането между половете.

В страните-членки на ЕС брутното почасово възнаграждение на жените през 2012 г. е било 16,4 на сто по-малко от това на силния пол, сочат данните на европейската статистика.

Най-високи разлики в нивата на заплащането между половете са регистрирани в Естония - там жените получават около 30 на сто по-малко от мъжете. В Германия, Австрия, Чехия и Словакия разликите в заплащането между мъже и жени варират от 22 до 25 на сто във вреда на дамите, предава БГНЕС.

Най-ниски разлики в нивата на заплащането между мъже и жени са регистрирани в Словения - 2,5 на сто, Малта и Полша - малко над 5 на сто.

Анализът отчита също, че неравнопоставеността в заплащането между половете е по-силна в частния, отколкото в държавния сектор. Най-високи разлики в частния сектор при заплащането на мъже и жени са регистрирани в Португалия - над 30 на сто, Германия - 26 на сто, Кипър, Словакия и Великобритания - по 24 на сто и други.

Най-ниски разлики в заплащането в частния сектор между мъже и жени са открити в Словения - 9 на сто. За България този показател е 12,6 на сто.