България приключи военната си мисия в Ирак
България приключи военната си мисия в Ирак / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Самолетът с последния български контингент, участвал в операцията в Ирак, кацна на Летище София. Българските войни бяха официално посрещнати от премиера Сергей Станишев. В церемонията участваха военния министър Николай Цонев и началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков.

Премиерът Сергей Станишев приветства бойците и заяви, че е изключително горд от българската мисия в Ирак. По думите му, тя не е била само военна, а е имала и хуманитарни цели, с които е подпомогнала стабилизирането на страната. „Действително това беше трудна мисия и трудно изпитание за Българската армия. Знаете, че до 2005 г. дадохме и много скъпи жертви – 13 български войници и офицери дадоха своя живот”, каза Станишев. „През целия този период българските офицери, сержанти и войници показаха изключително голям професионализъм и всички дължим благодарност на тях и тяхната самоотверженост. По този начин те защитиха традицията в Българската армия, нейната чест, достойнство и показаха, че сме предсказуем и надежден партньор”, допълни той. „Те изпълняваха не само военна мисия. В много случаи са помагали за възстановяване на училища, на друга инфраструктура, оказвали са медицинска помощ на стотици иракчани, предавали са на новата създаваща се иракска армия”, отбеляза още Станишев в речта си.

Министърът на отбраната Николай Цонев също изрази благодарностите си към българските военнослужещи в Ирак с думите: „Всички много хвалеха нашите военнослужещи, всички изразиха благодарността си за участието. Мога смело да кажа, че нашия контингент изпълни достойно своите задачи, които имаше в Ирак и България дълго ще бъде помнена със своето участие в операцията по стабилизиране и възстановяване на Ирак”.