„България Ер” обяви, че възстановява полетите с туристи на „Алма тур”
„България Ер” обяви, че възстановява полетите с туристи на „Алма тур” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Темата обобщава Деа Манолова
44626
Темата обобщава Деа Манолова
  • Темата обобщава Деа Манолова

В неделя и понеделник „България ер” ще превози всички чуждестранни туристи, които заради неуредени финансови взаимоотношения между туроператора им „Алма тур” и авиокомпанията останаха блокирани в страната ни. Това съобщи за Дарик изпълнителния директор на авиопревозвача Янко Георгиев.

В късния следобед в неделя ще има три полета до прибалтийските републики, а в понеделник по разписание ще бъдат изпълнени още три полета до Москва и Санкт Петербург.

Няма нищо ново по отношение на преговорите с „Алма тур”, но дори и в момента се подготвя среща с техни представители, допълни Георгиев и обясни, че компанията е взела това решение, за да не се накърнява повече имиджа й на национален превозвач и на българския туризъм като цяло.

Кризата с туристите на бургаското летище започна в петък, след като авиокомпанията съобщи, че анулира чартърите, резервирани от „Алма тур”. Причината е, че те не са били платени, а освен това туроператорът има дълг от 7 млн. лева към авиокомпанията.

В събота официалните власти в София и Москва изпратиха свои представители, които да помогнат за решаването на проблема.

След двудневно чакане, първата група от 186 души отлетя за Москва малко след 18.00 ч. в събота. Полетът беше за сметка на руския им туроператор и на практика беше платен повторно, тъй като сумата за билети е била преведена още пред февруари.

Късно вечерта още около 80 души отлетяха за Русия на борда на изпратения от премиера правителствен самолет. „Еърбъс”-ът беше пуснат да превози родителите с малки деца, бременните жени и болните туристи.

В Бургас останаха над 350 руснаци и 180 финландци, изчакващи да се приберат в родината си.