България е готова да изпрати минерална вода на Япония
България е готова да изпрати минерална вода на Япония / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Страната ни е готова да изпрати минерална вода на Япония. Премиерът Бойко Борисов наредил на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да се обади на българския посланик в Токио и да провери дали Япония има нужда от минерална вода и храна, обяви министър Найденов във Варна.

Японската страна, която изпитва спешна нужда от вода, е оправила искането си чрез посолството си в София. Дипломатическата мисия ще подаде информация за необходимите количества. В момента, в който стане ясно, България ще започне да изпраща бутилирана минерална вода към пострадалата от силното земетресение страна.

По думите на министъра страната ни може да изпрати голямо количество вода, тъй като имаме над 600 минерални извора с дебит общо 6 тона/секунда.

България е готова да изпрати и хранителни продукти, но Япония все още не е направила подобно искане, каза още министърът.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е във Варна за среща с представители на браншовите организации в туризма. Поводът е Световният ден на потребителя.

Североизточното крайбрежие на Япония беше ударено от земетресение с магнитуд 9 по Рихтер на 11 март. Приливна вълна с височина 10 метра връхлетя част от крайбрежните територии. Жертвите на стихията могат да надхвърлят 10 000 души. Материалните щети се изчисляват на около 180 млрд. долара.

От катастрофалното земетресение бяха засегнати две от най-големите атомни централи в света - "Фукушима 1" и "Фукушима 2".

Други новини от Варна