/ БГНЕС, архив
Даниел Митов е предложен от България за специален представител на Европейския съюз за Либия.

От Министерството на външните работи, което е издигнало кандидатурата в Брюксел, потвърдиха тази новина. Даниел Митов е завършил политология в Софийския университет. През 2006 г. става член на Демократи за силна България, кандидат е за депутат на изборите през 2009 г., но не е избран.

След това работи за мисията на Националния демократичен институт на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като представител на НДИ работи също така и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други.

През 2014 г. става външен министър във второто служебно правителство на президента Росен Плевнелиев. Митов запазва този си пост и във второто правителство на премиера Бойко Борисов, което управлява от края на 2014 г. до началото на 2017 г.

През декември 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе срещу Даниел Митов обвинителен акт за престъпление по служба, заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на МВнР.

По-късно обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие. През април 2020 г. Митов беше окончателно оправдан по всички обвинения. 
БГНЕС