Бутафорна е употребата на наркотици в клиповете от Бургаския затвор
Бутафорна е употребата на наркотици в клиповете от Бургаския затвор / netinfo
Девет затворници са участвали в заснемането на шестте клипа в Бургаския затвор, но употребата на наркотик на тях е бутафорна. Това констатира приключилата проверка на министъра на правосъдието Миглена Тачева, съобщиха от Министерството на правосъдието. Тя бе разпоредена на 8 май, след като в медиите се получиха по електронна поща шестте клипа, заснети с мобилен телефон, повечето от които със секссцени.

Проверката в Бургаския затвор е извършил директорът на Главна дирекция за изпълнение на наказанията Петър Василев. Тя е установила, че в клиповете участват девет затворници от Бургаския затвор, но инициаторът е затворник, на когото е било отказан по-лек режим. Записите са направени на два пъти – на 26 април и на 3 май тази година. Употребата на наркотик обаче е бутафорна – веществото е захар, примесена с вода, съобщават от правосъдното министерство.

Това се установило, след като участниците в клиповете били подложени на наркотест, изследващ до 30 дни назад и той дал отрицателни резултати. Тестът е бил повторен по нареждане на прокурор от Апелативна прокуратура–Бургас и е дал същите резултати. Памет-картата от телефона, с който са заснети клиповете, е била предадена на външно лице от единия затворник по време на свиждане на 5 май.

Проверката не е потвърдила твърдения в един от клиповете за обвързване на началника на затвора в Бургас с фирма доставчик на хляб за затворниците, но министър Тачева е създала специален отдел „Финансово-ресурсно обезпечаване” във ведомството си за оптимизиране на обществените поръчки за снабдяване с храна, облекло, медикаменти и горива в затворите.

Според проверката ръководството на Бургаския затвор не е предвидило дежурство на социални служители в празничните дни, които да ангажират и осмислят свободното време на затворниците. Там 900 затворника се охраняват от 125 надзиратели, а администрацията не разполага с технически средства за контрол при внасянето на предмети и ползването на мобилни телефони. За оборудването на всеки затвор с подобна техника ще са нужни около 500 000 лв., уточняват от министерството. За преодоляването на пренаселеността на Бургаския затвор е предприет основен ремонт на сграда на затворническо общежитие в село Дебелт за 400 души, в която още до края на годината ще могат да бъдат настанени лишените от свобода.