Бургаската полиция разби имотна мафия
Бургаската полиция разби имотна мафия / Sofia Photo Agency, архив
Бургаската полиция разби имотна мафия
32661
Бургаската полиция разби имотна мафия
  • Бургаската полиция разби имотна мафия

Специално звено от разследващи полицаи и прокурори от Бургас разби имотна мафия, действала от 2002 година на територията на града. Арестувани са петима души, общите щети, изчислени до момента, са над един милион лева.

Анализът на действията на бандата е започнал още през 2009 година. Тогава е създадена и работната група, проследила до този момент престъпните сделки. Вчера, в операция, проведена в Бургас и София, са задържани петима души, обясни директорът на бургаската полиция Милен Димитров: „Това са Здравко Донев-Капона, Иларион Иванов-Чакала, Боян Митев, Никола Киров-Швейка и Петър Петров-Тулума".

Всички, освен Илиан Чакала, са криминално проявени. Ръководител на бандата е Здравко Донев-Капона, осъждан е многократно за измами, кражби, заплахи за убийство и данъчни престъпления. Групата е придобивала незаконно апартаменти в центъра и широкия център на Бургас. За жертви са били избирани възрастни хора, без наследници, които не обитават жилищата, или податливи на влияние алкохолици, каза наблюдаващият прокурор Елгина Чалъмова.

Имотната мафия на Капона е действала чрез поставени лица, с фалшиви документи за самоличност на имената на реални собственици или наследници, съобщи комисар Милен Димитров: „И последваща реализация на тези имоти с прехвърлителни сделки, покупко-продажба, или тези, които са непродаваеми - залагане и извличане на средства от банки чрез ипотеки".

Сред изповядвалите сделките бургаски нотариуси има повтарящи се имена, сред банковите служители, осигурявали парите от ипотеки също. Прокурор Чалъмова заяви, че до момента на разследването се смята, че всички длъжностни лица са действали законосъобразно, което не изключва при последващия ход на следствените действия да бъдат привлечени и обвинени и други.

Други новини от Бургас