/ iStock/Getty Images
Само за месец броят на болните се е увеличил близо 4 пъти във Варненска област
Наблюдава се рязко увеличение на броя на болните от варицела през последните два месеца, посочи кореспондента на DarikNews.Bg, цитирайки РЗИ-Варна.
 
За октомври бройката на заразени е 269, като предимно заболелите са деца (от 1 до 4 г. - 80 бр, от 5 до 9 г. - 156 бр). През ноември заболеваемостта е 4 пъти по-голяма, като в края на месеца са отчетени 826 болни от този тип шарка в област Варна. Това съобщи в интервю за DarikNews.bg д-р Анка Баева, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция - Варна.
 
Варицелата е силно заразна въздушно-капкова инфекция. Предава се от човек на човек и заразността е почти 90%. Тя е зимна инфекция (с есенно-зимен характер) и най-често се развива при децата, като в момента е в пика си. Разпространява се изключително бързо и протича с характерен обрив, който започва внезапно и не може да се сбърка с друго. Варицелата, наричана още лещенка, е познато отдавна на хората заболяване. Много от възрастните вече имат имунитет, тъй като през детството почти всеки го е преболедувал. 
 
"Тази година имаме много болни от варицела. През последните две-три години заради коронавируса много деца си останаха в домовете и поради тази причина шарката не се развиваше в такива големи количества. Предимно заболелите са деца от детските ясли, градините и началните класове на училищата, по-рядко инфекцията достига до по-големи дечица, както и възрастни хора, които не са преболедували и се заразяват от децата си", разказа още д-р Баева.
 
Лекарите успокояват, че малчуганите преболедуват заболяването сравнително леко. Контактните деца, които ходят на детска градина или ясла, се карантинират за 21 дни, а в групата не се приемат здрави неконтактни деца. При всеки следващ нов случай на заболяло дете карантината се увеличава. Поради това е възможно в детски градини с месеци да не може да влезе здраво дете.
 
"Заради големия брой на болни преди две години ваксината срещу варицела влезе в препоръчителния имунизационен календар. Тя се поставя в два приема през два месеца. За момента се закупува от аптеките, а отскоро е пусната по-масово. Очакваме през следващата година тази ваксина да влезе в задължителния имунизационен календар, като с нея се надяваме да предотвратим непрекъснатото боледуване на малките деца", разказа началникът на отдел "Противоепидемичен контрол", РЗИ-Варна.