Всички ценови ползи от азерския газ (както и от газа от всички други източници) влизат в ценовия микс на обществения доставчик и от тях се възползват всички клиенти на „Булгаргаз“. Това заявиха от дружеството във връзка с доставките на природен газ от Азербайджан.

Преди дни от Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация обяви, че страната ни препродава евтиния азерски газ, а за българските потребители остава газ на висока цена. А, също така у нас не идват договорените със страната количества.

Радев за цените на тока и газа: Може да стане каскада от кризи

„Преди всичко е важно да се знае, че от 31.12.2020 г. „Булгаргаз“ ЕАД внася максимално възможните количества азерски природен газ, които достигат до България по временен маршрут, при възможно най-добро съобразяване с изискванията за сигурност на доставките. Причината да се използва временен маршрут е липсата на трасето, определено в договора за доставка - гръцко-българската газова връзка IGB (интерконектора IGB). Както е известно, проектът за този газопровод се изпълнява от гръцко-българската компания „Ай Си Джи Би“ АД и по различни причини въвеждането на газопровода в експлоатация се отлага няколко пъти”, заявиха от „Булгаргаз“.

Алиев: Азербайджан има достатъчно природен газ, за да изнася още 100 г.

Според тях неверните твърдения относно възможностите „Булгаргаз“ да внася пълния обем природен газ по алтернативни маршрути, внушенията, че българското дружество свободно може да избира кога и къде да получава газа, както и абсолютно безпочвените обвинения за „реекспорт на евтин азерски газ“ и за наличие на възможност за виртуални сделки (суапови сделки), говорят за "некомпетентност и за неразбиране на бизнеса с природен газ".

Защо е вредно да спим на пуснато парно

От дружеството посочват, че азерският доставчик няма договорно задължение да доставя на друга точка, освен Комотини, както и да влиза в преговори за смяна на точката на доставка или да доставя пълния обем природен газ на друга точка на доставка.

От „Булгаргаз“ са успели да убедят Азербайджан да приеме временния маршрут с всички условности и рискове от него. "Използването на временния маршрут е свързано и с допълнителни разходи, които оскъпяват доставката. Договорените количества природен газ за временния период на доставки до 30.09.2021 г. бяха максимално възможните, за които азерската страна даде своето съгласие отчитайки извънредните обстоятелства“, допълват от компанията.