БСП възнамерява да върне пушенето на стадионите и летищата
БСП възнамерява да върне пушенето на стадионите и летищата / снимки: БГНЕС
БСП възнамерява да върне пушенето и на стадионите, и летищата
67198
БСП възнамерява да върне пушенето и на стадионите, и летищата
  • БСП възнамерява да върне пушенето и на стадионите, и летищата

Да се разреши пушенето в обособени самостоятелни помещения в ресторанти и заведения, барове и кафенета, както и на стадионите, и в специални помещения на летищата. Такива промени в Закона за здравето са изготвили депутати от БСП и са ги предоставили на ръководството на партията за обсъждане.

Един от подкрепилите идеята за либерализиране на режима за пушене на обществени места е червеният депутат Спас Панчев: „Промените са главно във възможността в някои от заведенията, където има изградени вентилационни системи или има обособени части в заведенията, отделени от местата, където има непушачи, да бъде разрешено тютюнопушенето. Това са по-големите ресторанти, в които може да се обособи помещение за пушачи, което да е отделено с преградна стена и врата, и има изградена вентилационна инсталация. Това са нощните заведения - развлекателни заведения и такива, които са регистрирани по Закона за хазарта".

Едно от предложенията е собствениците на заведения до 70 квадратни метра сами да решават дали да са за пушачи или непушачи. Относно по-големите заведения - над 70 квадратни метра, Панчев обясни, че ако искат да се пуши, трябва да бъде отделена зала за пушачи и да има зала за непушачи.

Спас Панчев уточни, че санкциите, които са предвидени, са от 1000 до 5000 лева при първоначално нарушение, и от 5000 до 15 000 лева при повторно нарушение. „Предлагаме тези пари да бъдат използвани за превенция на тютюнопушенето", добави депутатът.