БСП скочи срещу външната политика на правителството
БСП скочи срещу външната политика на правителството / снимка: БГНЕС
БСП скочи срещу външната политика на правителството
24868
БСП скочи срещу външната политика на правителството
Бойко Борисов
  • БСП скочи срещу външната политика на правителството
  • Бойко Борисов

От БСП определиха водената от правителството външна политика като некомпетентна и грешна. Констатацията на левицата е по повод вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов, че за предишните отвлечени българи в Сомалия се е разплатил той и този кабинет. 

Ето какво каза снощи в интервю за bTV министър-председателят: "Искам само да кажа, че за предишни отвлечени съм се разплатил аз и това правителство. В момента това, че мълчим не значи, че не действаме много активно с партньорските служби. Въпросът е да не се получава в бъдеще и това може да бъде решено само ако се намеси световната общност и то с военна сила. Категоричен съм, че това не може да се търпи повече - в Европа няма да го търпят и в Америка няма да го търпят".

От БСП определиха изказването на премиера Борисов като пореден гаф.

Корнелия Нинова: "Всички държави, засегнати от тези посегателства и техните ръководители излязоха с позиция, че те не преговарят, не се договарят и не се разплащат с терористи. Такова изказване показва некомпетентност, грешна външна политика. За съжаление то е характерно не само за премиера, а и за отделни негови министри - както за г-н Божидар Димитров, Трайчо Трайков и т.н. Става тенденция това правителство да води неправилна, некомпетентна, грешна външна политика. Ако могат да си позволяват в държавата да си правят експерименти и да срещат все още някаква търпимост, е недопустимо във външнополитически план да правят такива гафове".

Кирил Добрев: „Това, което е говорил вчера, е истина или е поредният му гаф. Защото ако е истина, мога да задам още няколко въпроса: кога очаква да се приберат отвлечените ни сънародници? Само за българите ли преговаря г-н Борисов или преговаря и за другите задържани? Предложил ли е господин Борисов помощта си на Европейския съюз, на САЩ и на Русия при такива тежки ситуации, които възникват и в други държави? Могат ли всички български граждани да разчитат, че ако евентуално бъдат отвлечени, г-н Борисов е готов да плати, за да бъдат те освободени? Последен въпрос - с какви пари е платил г-н Борисов, с бюджетни за 2010 година или за 2009 година, или от личния си джоб. Предлагам на премиера и на правителството да се занимава с други неща. Разбрахме, че госпожа Желева ще взима ресора за бедствията. Сомалия е един бедстващ район и затова предлагам да бъде изпратена там да се бори с глада и съответно със сомалийските пирати".

БСП поиска още правителството в рамките на месец да представи план за преодоляване на икономическата криза и обедняването на българите. От левицата прогнозираха, че тази година портфейлът на всеки работещ ще олекне с 50 лева месечно. Ако кабинетът не представи антикризисни мерки, БСП са готови да им представят своите предложения.

В отговор на искането на БСП министър-председателят Бойко Борисов заяви: "Оставям днешната пресконференция на БСП на съвестта на лидера на партията и бивш премиер Сергей Станишев", съобщиха от пресцентъра на правителството. "Надявам се г-н Станишев да обясни на своите съпартийци какво е свършил и какви финансови задължения е оставил на мен и новото правителство", е допълнил премиерът.