БСП няма готова позиция за общите избори за парламент и евродепутати
БСП няма готова позиция за общите избори за парламент и евродепутати / снимкa: Sofia Photo Agency

БСП все още не е решила дали да подкрепи едновременното провеждане на изборите за български и европейски парламент, съобщи лидерът на партията Сергей Станишев. Окончателна позиция ще има едва след като бъде направен подробен анализ на всички аргументи и се проведат консултации с другите парламентарно представени сили, подчерта още премиера.

Станишев посочи, че има аргументи както „за" така и „против" съвместното провеждане на двата избора. Според него обаче не е оправдано да се правят промени в Конституцията, които да регламентират начина на провеждане на вота. „Малко смешно е да се правят промени в Конституцията заради един конкретен случай – съчетание на избори”, каза той и попита: „Ние за всеки избор ли ще правим промени в Конституцията”.

Аргументът за спестяване на пари е най-несъстоятелният от всички, коментира още Станишев, като допълни, че демокрацията е скъпо удоволствие. „Ако някой иска да спестим пари, най-добре изобщо да не правим избори”, отбеляза Станишев. „Един километър от Южната дъга е на софийското околовръстно шосе, приблизително покрива стойността на провеждането на едни избори”, уточни още премиерът.

По всички други аргументи могат да се проведат сериозни и задълбочени дискусии, сред които политически и юридически – заключи лидерът на червените.