БСП и КТ "Подкрепа" обсъдиха подготовката на бюджета за 2022 г. и проблемите в енергетиката.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира на пресконференция след срещата, инициирана от левицата, че вече сме извън всякакви законови срокове за внасяне на бюджета за 2022 г. Той посочи, че на срещата с БСП са обсъдили акценти в бюджета за догодина, COVID кризата, проблемите в енергетиката и предстоящия протест на работещите в комплекса "Марица Изток".

Председателят на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че Народното събрание ще се конфигурира във втората половина на ноември и изрази притеснение, че няма да има достатъчно време до края на годината за приемането на бюджета за следващата година. Затова искаме да влезем като парламентарна група абсолютно подготвени с решения по ключови въпроси, заяви тя и добави, че работят по план за първите сто дни и по бюджета за 2022 г.

"Проблем на проблемите са цените в момента - и на енергоносителите и оттам на всички стоки и услуги", отбеляза тя. Нинова посочи, че би трябвало още в първите дни на следващия парламент и в преговорите за правителство да се постави въпросът за намаляване на ДДС на енергоносителите и върху храните от малката потребителска кошница, както и държавата да се ангажира с осигуряването на 200 киловатчаса енергия за бедни семейства през зимата и да не им се спира токът, ако не си плащат сметките. Нинова посочи, че от КТ "Подкрепа" са дали идея да се потърси начин да се замразят плащанията по емисиите за шест месеца, за да може да се удържи скокът на цените.
БТА