БСП готови с промените в избирателната система до есента
БСП готови с промените в избирателната система до есента / cнимкa: Sofia Photo Agency
БСП ще е готова с предложенията за промени в Закона за политическите партии още следващия вторник, когато проектът ще бъде представен пред Изпълнителното бюро. Това стана ясно след днешното заседание на соцръководството.

Говорителят на партията Ангел Найденов уточни още, че социалистите ще бъдат готови и позиция по промените в избирателната система до края на юли, което ще бъде одобрено от пленум на партията. По думите му БСП и парламентарната група на левицата са сред политическите формации, които поддържат въвеждането на мажоритарен елемент. Промените ще бъдат в рамките на конституционно установения модел в страната, уточни Найденов. „Не сме решили още каква избирателна система ще поддържаме. Има вариант за мажоритарен избор на депутати в рамките на смесена система, както и вариант за преференциално пропорционална система с намаляване на прага на преподреждане на регионалните листи”, обясни Найденов.

БСП не поддържа разбирането за въвеждането на задължително гласуване и ще бъде готова с промените за адресната регистрация с въвеждане на активната регистрация и за Сметната палата до есента. Специалистите очакват още до следващите парламентарни избори да се увеличат с нови 20000 партийни членове.