/ iStock/Getty Images
Българска браншова камара "Пътища" изразява готовност за продължаване на диалога с ресорните ведомства по темата за договорите за текущ ремонт и поддържане на републиканска пътна мрежа, съобщиха от организацията.

От Камарата напомнят, че през изминалите месеци камарата и нейните членове неколкократно са алармирали представители на Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура" за проблема с липсата на разплащания от страна на държавата за вече извършени дейности.

От Камарата напомнят, че е било постигнато съгласие между компаниите и Агенция "Пътна инфраструктура" за подписване на споразумения за предсрочно прекратяване на договорите за текущ ремонт и поддържане на републиканска пътна мрежа. Разписани бяха срокове и ангажименти за разплащане на вече извършени и текущи дейности, но постъпки за спазване на тези договорености все още няма, посочват от браншовата организация. 

От Управителния съвет на ББК "Пътища" изтъкват, че са изпратили писмо с настояване за среща с финансовия министър Асен Василев и регионалния министър Гроздан Караджов за намиране на изход от ситуацията и допълват, че очакват потвърждението й. На 17 февруари е изпратено и писмо до министър-председателя, финансовия министър, регионалния министър и до председателя на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, в което от организацията сигнализират, че в Закона за бюджета на България за тази година не са предвидени средства за разплащане на поетите ангажименти. От организацията са алармирали и за липсващата възможност фирмите да ползват и други финансови инструменти, като факторинг и цесии на задълженията. 

"Българска браншова камара "Пътища" е силно обезпокоена, подобно безотговорно поведение и неглижиране договореностите застрашава възможността за адекватно изпълнение на споразуменията за текущ ремонт и поддържане. Обезпечаването на дейността без финансов ресурс е невъзможно и създава реална опасност за изпадането в колапс на републиканската пътна мрежа, което неминуемо ще доведе до икономически последици за страната", посочват от Камарата. 

УС на ББК "Пътища" адмирира обявените планове на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов за ремонт на над 3000 километра от пътната мрежа на  България. Същевременно, според организацията, обявените планове не кореспондират с действията на възложителите, а именно неспазването на поетите ангажименти за вече извършени дейности. 
БТА