БОРКОР готов за действие, захваща се с корупцията при обществените поръчки
БОРКОР готов за действие, захваща се с корупцията при обществените поръчки / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
БОРКОР готов за действие, захваща се с корупцията при обществените поръчки
51800
БОРКОР готов за действие, захваща се с корупцията при обществените поръчки
  • БОРКОР готов за действие, захваща се с корупцията при обществените поръчки

С корупционните практики при обществените поръчки ще се занимава Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС, или по-известен като БОРКОР. Това обяви директорът на центъра ген. Румен Миланов, който представи дейността на звеното за изминалата година и половина. Въпреки критиките за забавянето на работата на центъра, според Миланов свършеното до момента от БОРКОР никак не е малко.

От своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че действително големи надежди са се възлагали на БОРКОР и се е очаквало звеното да започне работа много по-скоро. По думите му се очаква до средата на годината центърът да започне да изпълнява конкретни задачи.

Година и пет месеца след учредяването на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС стана ясно, че първият проект, който от центъра ще разработват, е на тема обществени поръчки. Според директора на БОРКОР Румен Миланов до края на тази година трябва да бъдат представени всички мерки, които са необходими ефективно да противодействат на корупцията в тази област чрез използване на съвременни технологии и методики.

„След като имаме смелостта и самочувствието да направим този публичен отчет, свършеното по наша преценка не е малко", заяви Румен Миланов.

Той посочи, че от създаването на БОРКОР към момента са проведени две обществени поръчки за проектен офис мениджмънт и организационно развитие. Сред свършеното от БОРКОР до момента Миланов отбеляза и доставянето и монтирането на скенери, принтери и компютри в сградата на центъра.

БОРКОР готов за действие захваща се с корупцията при обществените поръчки
netinfo

Вътрешният министър и председател на консултативния съвет на центъра Цветан Цветанов заяви, че е имало редица трудности, за да започне да функционира новата структура, но вече имало потенциал да се разгърне това, което всъщност е БОРКОР.

"Това, което в момента е заложено, аз се надявам, че в средата на годината ще имаме вече някакъв видим резултат от това, което в момента се прилага като методика, но реално, може би към края на годината ще имаме вече нещо, което действително ще може да бъде отчетено", уточни вътрешният министър.

Цветанов призна, че се очаквало БОРКОР да започне работа доста по-рано, но изрази надежда, че до средата на годината центърът ще започне с конкретните си задачи в сферата на корупцията при възлагането на обществени поръчки.

БОРКОР готов за действие захваща се с корупцията при обществените поръчки
netinfo