Борисов: Ще фалираме, ако общината извади 70 млн. лв. за „Топлофикация”
Борисов: Ще фалираме, ако общината извади 70 млн. лв. за „Топлофикация” / снимка: Sofia Photo Agency

Прави се всичко възможно да няма спиране на топлата вода в София. Това каза столичният кмет Бойко Борисов в предаването „Пропаганда” на Дарик. Той обаче все пак призова, тези, които не са си платили сметките, да ги платят.

Ако общината извади 70 млн. лв., за да помогне на „Топлофикация”, ще фалираме, каза още Борисов. Като вариант за решаване на проблема кметът посочи използването на средства от бюджетния излишък. В четирите града, където има проблеми с местните топлофикации, трима от кметовете са от ГЕРБ и един е от СДС, каза още Борисов.

Ето какво още каза столичният кмет за Дарик:

Месеци наред и общинският съвет, и ние разговаряме с правителството по този въпрос. Тъй като или трябваше да продадем заедно дружеството, или в другия случай държавата както компенсира със стотици милиони „Кремиковци” заради 5000 човека, така да компенсира и тези дружества.

Обяснете на слушателите връзката между комбината и „Топлофикация”?

Това се две предприятия. В едното заради 5000 работници правителството налива стотици милиони години наред, за да може да бъде източвано, защото то е нерентабилно.

Кой го източва?

Източва го държавата, тези, които наливат парите, те го източват през техните фирми, и подобни на Томов. След като правителството може да си позволи да дотира такова предприятие, а същност в четири града, в които кметове са само хора на опозицията – на ГЕРБ и на СДС, им се спира парното. Аз питам, защо за 500000 абонати в София не може да се дотира. То всъщност пак не е дотация от държавата, това са от парите на същите тези софиянци. Ние сме дали над 1 милиард данъци.

Относно проблема със столичния боклук кмета Борисов каза, че истинският интерес на софиянци е защитен с това, че в момента се извършва най-евтиното третиране на отпадъците, а именно депонира и добави:

„Ако се спазват всички технологични законови срокове, докато се построи завод за боклука, ще минат пет години. Помолих да бъде внесена поправка в закона, при условия на криза едновременно със строителството на завода да бъдат давани съответните разрешителни. Това до ден днешен не само че не се случи, ами на общото съвещание в Министерски съвет на г-жа Плугчива, Чакъров и ЕК, г-жа Плугчиева призна, че това не е направено и пое ангажимент до 1 септември правителството да внесе проектозакон с промени в закона, за да започне незабавно строителството. До ден днешен това не е направено. Октомври ще пуснем сепариращите машини и ние ще сме единственият град, който ще има предварително третиране на отпадъка и близо 50% от него ще бъде отделян като хартия, желязо, стъкло и други отпадъци”.