Борисов към БСП: Думата „положителна перспектива” ви дразни
Борисов към БСП: Думата „положителна перспектива” ви дразни / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов към БСП: Думата положителна перспектива ви дразни
32210
Борисов към БСП: Думата положителна перспектива ви дразни
  • Борисов към БСП: Думата положителна перспектива ви дразни

Близо час и половина Народното събрание обсъжда доклада на правителството за участието на България в управлението на Европейския съюз за първата половина на 2010 година. Изложението на документа беше направено пред депутатите от премиера Бойко Борисов, а дебатите се насочиха около изпълнението на стратегията за развитие на Европейския съюз до 2020 година. Сред целите на кабинета на Борисов са в следващите 10 години да бъдат повишени инвестициите в образованието на научната дейност до 3% от БВП, увеличаване на 75% на заетостта на жените и мъжете на възраст между 20 и 64 години, намаляване на бедността и броя на преждевременно напусналите училище.

Иван Костов от Синята коалиция заяви, че подкрепят управляващите в намеренията им за изпълнение на целите, но поиска правителството да заеме позиция по нерационалното увеличение на европейската администрация.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи целите на кабинета като твърде амбициозни и лишени от конкретни стъпки за изпълнението им. Станишев поиска и стратегията "Европа 2020" да бъде подложена на широко обществено обсъждане не само с гражданските организации, но и в Народното събрание. Позицията му беше подкрепена и от ДПС.

Премиерът Бойко Борисов на два пъти се опита да репликира опозицията, но правилникът изисква това да се случи след изказванията на всички парламентарни групи и евродепутатите. В края на дебатите по темата премиерът Борисов се скара на левицата:

Как премиерът отговори цветисто на опозицията, може да чуете в звуковия файл.