Болните от СПИН у нас са три пъти повече от официално регистрираните
Болните от СПИН у нас са три пъти повече от официално регистрираните / снимка: sxc.hu

Официално регистрираните българи, заразени с вируса на СПИН са 1585, като от началото на годината досега са регистрирани нови 112. Това каза в интервю за БТА д-р Тонка Върлева, координатор на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Към същия период на миналата година броят им е бил 120.

От новите заразени с вируса 112 души, 88 са мъже. 56 от новооткритите са от София, 13 - от Пловдив, 8 - от Пазарджик, 5 - от Варна. Една от новооткритите жени е била бременна. В другите региони на страната заразените са под четири лица.

В последно време се откриват три пъти повече заразени мъже, отколкото жени, отбеляза д-р Върлева. Броят на ХИВ-позитивните в страната общо е поне три пъти повече, уточни тя.

Прави впечатление, че се запазва благоприятната тенденция до 70 на сто от новооткритите заразени да са лица, открити в кабинетите по анонимно и безплатно изследване и консултиране и в мобилните кабинети, коментира специалистът. Все още съществува стигма и затова хората се страхуват да се изследват. При уязвимите групи е много важно мобилните кабинети да бъдат „изнесени” там, където се намира групата, отбеляза д-р Върлева.

В анти-СПИН кампанията тази година, която приключи на 16 септември, са били изследвани 4 225 лица, от които 58 на сто са млади хора - под 29-годишна възраст. Съотношението на изследвалите се мъже-жени е 46:54. От всички изследвали се 43 на сто са пожелали да узнаят ХИВ-статуса си, защото са оценили, че са имали рисково сексуално поведение. 3.7 на сто са съобщили, че са използвали интравенозни наркотици и са оценили риска, че може да са се заразили с ХИВ. 1.7 на сто от тестваните са споделили, че са имали хомосексуални контакти и това е било повод да се изследват. В тази кампания не е открит нито един положителен резултат на ХИВ/СПИН.

В кампанията през миналото лято 56 на сто от хората са посочили като основен повод да се изследват рисково сексуално поведение. Тогава са били открити двама заразени, каза д-р Върлева.

Хората, живеещи с ХИВ/СПИН, които получават антиретровирусна терапия са 477. Лечението им е осигурено със средства от бюджета на Министерство на здравеопазването. Други 761 лица с ХИВ са регистрирани за проследяване в петте сектора за лечение на пациенти с ХИВ. Лечението на серопозитивен пациент е 12 000 лева на година. Антиретровирусната терапия няма алтернативно лечение, уточни д-р Върлева.

Основните начини за инфектиране с ХИВ са по полов, кръвен и вертикален път - от майка на дете, когато не е направена профилактика по време на бременност. Заразата може да се предаде и чрез кърмене, припомни експертът.