/ DarikNews.bg, архив
От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват да се плаща 1 лев потребителска такса и за преглед на децата при личните лекари, а държавата да доплаща останалото, както е при пенсионерите. Това съобщи зам.-председателят на съюза доктор Николай Брънзалов преди преговорите по Националния рамков договор (НРД) с НЗОК:

"Това с потребителската такса е написано в разпоредби, които ще изискват допълнителна работа, и отдавна настояваме да няма освободени от нея – вариант е да се поема, както е за пенсионери над 65, които плащат 1 лв., а останалата част да е за сметка на бюджета. Не е справедливо да се прави социална политика за сметка на лекарския труд. Предназначението на потребителската такса е да се спре свръхпотреблението и да се дофинансира съответното лечебно заведение за извънболнична помощ", каза още д-р Брънзалов.

Друг наболял проблем е с 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари. "На всички, от 20 години, ни се обяснява как в случай на спешност, в извънработно време, трябва да се обърнете към личните лекари или бърза помощ, но този механизъм не работи. Този проблем трябва да се разгледа сериозно. Въпрос на нормативна уредба е", каза председателя на БЛС д-р Маджаров.

Според него България има най-развитата мрежа от центрове за спешна медицинска помощ има огромен брой болници, които поддържат 24-часов график на работа и биха могли да поемат такива случаи, съобщава БНТ.

"България не е София и има много места, които са оголени от общопрактикуващи лекари въобще, да не говорим за помощ в извънработния график на личния лекар. Предлагаме 5 варианта, един от които е само центровете за спешна помощ да покриват такива случаи, при желание на колегите", допълни д-р Брънзалов, зам.-председател на БЛС.