БЛС: До 12% по-малко са  направленията за личните лекари
БЛС: До 12% по-малко са направленията за личните лекари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Цветан Райчинов алармира за драстично орязване на направленията
63392
Д-р Цветан Райчинов алармира за драстично орязване на направленията
  • Д-р Цветан Райчинов алармира за драстично орязване на направленията

Между 8 и 12 процента е намалението в броя на направленията, с които разполагат личните лекари за второто тримесечие на годината. Това сочат данните на Българския лекарски съюз. В интервю за Дарик председателят на съюза д-р Цветан Райчинов обяви, че орязването на направленията при специалистите е по-голямо - там намалението било от 25 до 35 на сто.

В петък в ефира на Дарик лекари специалисти алармираха, че правят прегледи на вересия като записват в тефтери пациентите без направления и след това чакат да им бъде донесен документ. Същият ден служебният здравен министър проф. Николай Петров обяви в Бургас, че е разпоредил проверка има ли недостиг на талони, в какъв обем и за кои точно направления.

Според Райчинов данните, които дава управителят на НЗОК, са манипулирани. Към момента за второто тримесечие на тази година спрямо предходните три месеца и миналата година при семейните лекари стандартите са намалени с между 8 и 12 на сто, а при специалистите от доболничната помощ процентът варира между 25 и 35 процента, обясни председателят на БЛС. От съсловната организация са пратили писмо до здравната каса и не са получили отговор. Днес отново са писали до касата кое налага тези намаления. „Мисля, че това е продължение на своеволията на здравната каса", изрази мнение Цветан Райчинов.

В болниците всичко се плаща редовно и навреме, каза той, като се позова на информация на колегите си от страната. Но в доболничната помощ рестрикцията е повече от сериозна. „И вероятно и това е причината за тази рестрикция - да се правят икономии с оглед други сектори - болничен или лекарства, ако възникнат нужди, да се заплащат. Но ние сме скачени съдове. Това води до липса на достатъчна диагностика и подготовка в доболничния сектор и от там отива в скъпия болничен. Такава икономия е твърде криворазбрана", каза председателят на БЛС.

Той сподели, че продължава да се учудва на търпението на хората, които се осигуряват за здраве. „Внасят си всеки месец доброволно парите. Някой им ги прибира и им казва: „Хубаво, платихте си за здраве, дали ще го получите, ще видим. Надали", коментира Райчинов.

Националният съвет на БЛС иска освобождаването на управителя на НЗОК Пламен Цеков и Райчинов увери, че това ще е първото, което организацията ще поиска от новосформирания парламент. Второто категорично искане на БЛС е смяна на Надзорния съвет на касата.