Близо половината от децата у нас са в риск от бедност
Близо половината от децата у нас са в риск от бедност / снимка: БГНЕС, архив
Близо половината от децата у нас са в риск от бедност
82845
Близо половината от децата у нас са в риск от бедност
  • Близо половината от децата у нас са в риск от бедност

Над 45 % от децата у нас са заплашени от бедност и социално изключване, сочат данни на Евростат. Само в Румъния картината е по-лоша, там на риск от бедност са изложени 51% от децата. Данните сочат, че бедността е ежедневна реалност за една четвърт от малолетните в целия Европейски съюз. От УНИЦЕФ предупреждават, че недохранването сред децата също се разраства.

Според Конвенцията на ООН за правата на детето на всички деца трябва да бъдат гарантирани адекватно хранене, право на подслон, достъп до здравеопазване, право на обучение и свободно време. На практика нещата изглеждат много различно. Според Евростат през 2014 г. около 26 млн. души на възраст под 18 години са били заплашени от бедност и социално изключване. Това представлява 27,7% от децата в ЕС.

Най-лоша е ситуацията в съседна Румъния, където делът на децата, изложени на риск от бедност е 51%. У нас картината също е неблагоприятна и процентът на децата в риск също е висок - 45,2. В Унгария показателите също са тревожни - там от бедност са заплашени 41,4% от децата. Най-нисък е рискът за децата в Дания - 14,5%, Финландия 15,6% и Швеция 16,7%.

Проблемът с недохранването сред децата също се разраства. Според УНИЦЕФ в Естония, Гърция и Италия делът на децата, които не могат да си позволят да ядат месо или риба всеки втори ден, се е удвоил от началото на кризата през 2008 г.

Освен неспособността за посрещане на основни нужди на децата като храна, облекло и подслон, бедността е свързана и със социалната изолация и липсата на достъп до здравеопазване и образование.

Децата, живеещи само с един родител, особено със самотни майки, са изложени на по-голям риск от изпадане в бедност, сочат още данните.

На 23 ноември Европейският парламент ще разисква доклад, приканващ страните-членки да положат повече усилия в борбата с детската бедност и социалното неравенство. Според авторката на доклада - евродепутатът Инеш Крищина Зубер от Португалия „политиката на икономии е създала тази ситуация и тя продължава да се влошава".