Близо 90 000 асансьора у нас са опасни за хората
Близо 90 000 асансьора у нас са опасни за хората / снимка: БГНЕС, архив
Близо 90 000 асансьора у нас са опасни за хората
71002
Близо 90 000 асансьора у нас са опасни за хората
  • Близо 90 000 асансьора у нас са опасни за хората

Между 80 000 и 90 000 от асансьорите в България са в изключително лошо техническо състояние и представляват опасност за хората, които ги ползват.

Пред Дарик главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков съобщи, че по неофициални данни в страната има около 120 000 асансьора, като той определи общото състояние като „потресаващо" и „най-лошото в Европейския съюз".

Сред „асансьорния парк" у нас могат да се видят съоръжения, пуснати в експлоатация дори преди 80 години.

Маринков допълни, че всеки собственик на сграда - било етажна собственост или публична институция, трябва да има сключен договор с фирма, която да праща по двама техници на всеки десет дни, за да правят технически преглед на съоръженията.

Въпреки че повечето собственици са изрядни в това задължение, фирмите не правят регулярните прегледи. Цялостен технически преглед се прави на всеки три години.

Кабинетът прие постановление, с което задължава до края на следващата година, всички асансьори да бъдат оборудвани със съоръжения за контрол на товара и площта. Става дума за около 2000 съоръжения.

„Липсата на такива съоръжения е причината, поради която преди 4 години падна асансьор в „Майчин дом" и осакати 12 бременни жени, като ги остави инвалиди за цял живот. Тогава още трябваше тези 2000 асансьора да бъдат моментално спрени, да им бъдат поставени тези устройства, които сега искат да сложат", уточни експертът.

Според Маринков, постановлението на кабинета, прието на днешното заседание, е написано преди две години, а мерките в него са козметични и няма да решат проблема. Необходима е сериозна подмяна на асансьорите у нас, като за това може да се използват средства по европейските фондове.

„Във Франция има такава програма, която е изключително успешна, целият ресорен сектор знае за нея и се дава за пример. Тогава се установиха тези рискове при асансьорите и те се разделиха на три групи - при тези с най-високи рискове се даде срок да бъдат оправени за две години, при следващата група - за пет години, а за по-следващата рискова група - около осем години. Горе-долу 8-10 години продължи тази програма във Франция и това се направи поетапно", каза още Маринков.

Експертът е категоричен, че подмяната на асансьор с европейските фондове не е непосилна инвестиция, когато се направят разчети в дългосрочен план.