/ ThinkStock/Getty Images
От 1 април 2019 г. започват прегледите по програмите за скрининг на рак на млечната жлеза и на щитовидна жлеза, съобщиха от Столична община.

„Само за последния месец в трите големи АГ болници в София са били прегледани безплатно 337 жени с миома“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на резултатите от едномесечната кампания за безплатни прегледи на миомна болест, проведена под егидата на Столична община в трите водещи АГ болници у нас – Държавната университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ и Общинските I САГБАЛ „Св. София“, II САГБАЛ „Шейново“.

Ръководителите на трите лечебни заведения се обединиха, че кампанията показва правилния модел, по който да се движи здравеопазването по отношение на превенция, профилактика и лечение на широкоразпространените заболявания. "Подобни кампании скъсяват пътя на пациента към високата експертиза, а уловените навреме заболявания, третирани правилно, облекчават здравната система, спестявайки ѝ усложнения и скъпоструващи интервенции" – подчерта д-р Ивиан Бенишев, директор на дирекция „Медицински дейности“ към Министерството на здравеопазването. 

20 легла с шкафчета дари на болницата Теофана фон Саксен

„За нас превенцията и профилактиката са водещи, а жените заслужават да бъдат информирани и да получават помощ в лечението на едно от най-често срещаните гинекологични заболявания“ – заяви кметът Йорданка Фандъкова, като благодари на Министерство на здравеопазването за интереса и изрази увереност, че резултатите от пилотния проект ще послужат за развитие на програми на национално ниво.  

"Безплатните прегледи и дългосрочният ангажимент към профилактиката и превенцията на женското здраве са много специална грижа, която жените заслужват и за която трябва да се говори, особено в женския месец март" – заяви изпълнителният директор на I САГБАЛ „Св. София“ д-р Гергана Коларова като засвидетелства подкрепата на лечебните заведения да участват в подобни инициативи в бъдеще. Интересът към кампанията за прегледи на миома на матката в София показва ясно, че има нужда от национална инициатива, в която жените в страната да се преглеждат безплатно и да бъдат информирани, че миомата може да се лекува и с лекарства, особено ако е диагностицирана навреме. Решението НЗОК да финансира лечението с медикаменти, които спират нарастването на миомите, е било правилно“ – заяви директорът на "Майчин дом" и инициатор на кампанията проф. д-р Иван Костов. Ръководителят на II САГБАЛ „Шейново“ допълни, че голяма част от прегледаните пациентки са дошли с направление за оперативно лечение и пренасочени за медикаментозна терапия, което доказва, че скрининговите прегледи трябва да бъдат утвърдени като модел. 

Апарат „улавя“ 3-милиметров тумор в гърдата

Кметът Фандъкова напомни, че "Столична община първа подкрепи организиран скрининг на рак на млечната жлеза, като това е 5-та скринингова програма заедно с  изследване на рака на млечната жлеза, на щитовидната жлеза, на простатата и изследване на бял дроб. Целта на всички тези изследвания е превенция, прегледи, информираност на хората и съответно, при необходимост, насочване към специалисти" – добави още тя. От 1 април 2019 г. започват прегледите по програмите за скрининг на рак на млечната жлеза и на щитовидна жлеза. Тази седмица Столичният общински съвет ще разгледа докладите за финансиране, което е в размер на общо 450 хил. лв. 

В прегледите за рак на млечна жлеза участват общинските многопрофилни болници – Първа, Четвърта, Пета, двете АГ болници, както и Общинската онкологична болница и Националната онкологична болница. Прегледите за щитовидна жлеза ще се извършват в Първа и Пета МБАЛ и 12 ДКЦ.
Столична община