Благой Иванов-Багата посрещна журналисти в „Пирогов” на крака
Благой Иванов-Багата посрещна журналисти в „Пирогов” на крака / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Благой Иванов-Багата посрещна журналисти в „Пирогов” на крака
53585
Благой Иванов-Багата посрещна журналисти в „Пирогов” на крака
  • Благой Иванов-Багата посрещна журналисти в „Пирогов” на крака

Българският ММА боец Благой Иванов-Багата обеща, че ще се завърне на голямата сцена при свободните боеве. Това стана в „Пирогов” при първата му среща с журналисти след нападението над него в края на февруари, когато спортистът беше прободен смъртоносно близо до сърцето при свада в столично заведение.

Състоянието на боеца е останало критично през всичките 85 дни прекарани в болницата, но в крайна сметка Багата вече се движи с помощта на медицинските сестри, говори, а сe очаква следващата седмица да бъде и изписан от лечебното заведение.

Журналистите не бяха допуснати близо до самбиста, който от дъното на един от коридорите на реанимацията успя с усилие да покажа с пръсти знака на победата. Веднага след това, отново трудно, той благодари на лекарите, спасили живота му и обеща, че ще се завърне към бойните изкуства. Според началника на Централната реанимация в „Пирогов” д-р Стоян Миланов обаче това няма да бъде толкова лесно.

„Възстановяването предполагаме ще отнеме между шест месеца и една година. Прогнозираме изписване до една седмица. Благой е в съзнание от близо месец. От една седмица може да говори, преди това беше невъзможно, тъй като беше с изкуствени дихателни пътища”, обясни той. Миланов добави, че Благой Иванов е загубил 1/3 от килограмите си по време на престоя в болницата.

Багата и до този момент избягва до говори с лекарите за инцидента. Началникът на Спешното отделение д-р Стоян Сопотенски разказа повече за нощта, в която шампиона е бил докаран полужив в спешния институт.

Лекарите в болницата опровергаха всякакви информации, появили се в жълтата преса след инцидента. Обвиняемият за нападението срещу Багата Даниел Стефанов-Дъмпела се намира в ареста с решение на Софийския апелативен съд.

Багата беше намушкан в края на февруари в столичното заведение „Домби бар” и оттогава е под медицински надзор. Обвиняемият за нападението срещу него Даниел Стефанов-Дъмпела се намира в ареста с решение на Софийския апелативен съд.

Багата спечели световно призвание през 2008 г., когато победи на световното първенство по бойно самбо най-добрия тогава - руснака Фьодор Емеляненко и спечели световната титла.

Благой ИвановБагата посрещна журналисти в Пирогов на крака
netinfo