Бившият губернатор на Добрич д-р Ердинч Хаджиев остава в ареста
Бившият губернатор на Добрич д-р Ердинч Хаджиев остава в ареста / снимка: Дарик-Добрич

Бившият областен управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев и бившият шеф на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа Пламен Ганев остават под стража с прокурорско разпореждане за 72 часа. Добричкият окръжен съд отложи този следобед делото за мярката им за неотклонение по искане на защитата за четвъртък. Адвокатите обявиха, че им е нужно време, за да се запознаят с материалите по делото, които са побрани в 8 тома. По-рано прокурорът Пламен Костадинов поиска постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража", определена от защитата като напълно неоснователна.

Хаджиев и Ганев бяха задържани на 1март около 18.00 часа. Те са обвинени, че са злоупотребили със служебното си положение и са участвали в престъпна схема, съобщиха от МВР. През февруари 2009 година двамата са нарушили служебните си задължения, като съставили и подписали договори за продажба на имоти, представляващи частна държавна собственост, без да има документ за извършено плащане с компенсаторни бонове. Целта на престъпната схема е била подставени от двамата лица да придобият атрактивни имоти около фара в Шабла. По първоначални данни имуществените вреди възлизат на над 116 334 лв.

Хаджиев и Ганев са обвинени за 7 имота с площ 32 декара. В тези имоти земеделска кооперация „Приморец" - село Тюленово е притежавала сгради. Кооперацията е имала право по закон да закупи прилежащата площ към сградите с компенсаторки без търг, на преференциални цени. Областната администрация й прехвърля парцелите. От своя страна кооперацията ги продава на 7 души. Единият от тях е участвал в покупко-продажбата по молба на Хаджиев. Идеята е била след това имотът да се прехвърли на зетя на Ердинч Хаджиев Белгин Юсуф. Другите 6 купувачи са били посочени от Пламен Ганев.

Нарушена е разпоредбата на чл. 85 ал. 4 от правилника за приложение на Закона за държавната собственост, съгласно която договорите за продажба на такива имоти трябва да се сключват 14 дни след заплащане на цената на сделката. Контрактите обаче са били сключени, собствеността - прехвърлена, а от февруари 2009 година плащане не е направено.

Други новини от Добрич