/ БГНЕС
Шестте бежански центъра в България са запълнени 75%, като общо са настанени 2563 чужденци, търсещи закрила, в шестте териториални поделение. Това съобщи пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавна агенция за бежанците (ДАБ). 

За миналата година у нас са подадени над 20 000 молби за прием на мигранти. Три от центровете са в София, един в Харманли, който е най-големият, и два в Пъстрогор, Свиленград, и село Баня, Нова Загора. 

Вече е изградена третата сигурна зона в Харманли за непълнолетни и непридружени лица. Обектът е с финансовата помощ на УНИЦЕФ, завършен е и до края на януари ще бъде оборудван и открит, съобщи Тошева. И допълни, че центровете за мигранти се нуждаят от ремонти за подобряване на условията за прием.

"Съществуващите центрове са изключително амортизирани, особено центъра в Овча купел, където има сигурна зона за непридружени непълнолетни, но за там и другите два ни трябва финансов ресурс и вярвам, че такъв ще бъде поискан ЕК", каза Тошева.

За 2023 г. в България са подадени най-голям брой молби, откакто съществува ДАБ от 31 години, това са 22 515 молби за закрила. 

Тошева коментира, че у нас има близо 16 000 производства за 2023 г. на лица, подали молба за закрила, започнала е процедура, но в рамките на 6 месеца една част от чужденците са напуснали страната. 

"Нямаме представа в каква посока са тръгнали. Някои са в Австрия и това е известно благодарение на системата Евротаг, в която България участва, и имаме ангажимент за снемане на отпечатъци на лицата, поискали закрила в България", обясни Мариана Тошева. 

Тя коментира, че се интерпретира и спекулира около информацията за хванатите 6000 чужденци в Австрия и се твърди, че ще бъдат върнати в България. 

"В последните няколко дни започнаха интерпретации на статистическа информация, реално фактите показват, че Австрия е изпратила през 2023 г. към България заявка за обратен прием 193 чужденци, от които до края на годината е върнала, по регламента Дъблин, 113. Всякаква друга информация всява паника и страхове”, коментира председателят на ДАБ и добави, че у нас са върнати 113 лица, които са с възобновена процедура и са настанени в българските центрове. 
БНР