Бебе почина от менингит, двама са носители на заразата
Бебе почина от менингит, двама са носители на заразата / netinfo

Бебе на 15 дни почина от менингит в разградската болница. Под наблюдение са 64-ма контакти, включително медицински лица. Други 38 души се изследват заради още един случай на починало дете от менингококов сепсис, за двама е установено, че са заразоносители.

Бащата и чичото на починалото от свръхостър мениногококов сепсис дете от Разград са носители на заразата. Това сочат резултатите от изследванията на контактните с детето, съобщи шефът на Дирекция "Надзор на заразните болести" към РИОКОЗ в Разград д-р Йорданка Николова.

Обработени са пробите на 26-ма от общувалите с едногодишното момченце. Обработват се изследванията на още 12 души. Майката и седемгодишната сестричка не са носители, не са и болни, каза д-р Николова. При двамата носители е започнало антибиотично лечение.

Д-р Николова обясни, че броят на контактните с починалото миналата седмица дете се е увеличил. Като се прибавят и служителите на Интензивно отделение на разградската болница, където е починало 15-дневното бебе Дилек, контактните от 38 са вече 64. Бебето почина от менингит на 25 юли, 30 дни ще бъдат наблюдавани близките на семейството от Кубрат и медиците, лекували болното бебе.