/ ThinkStock/Getty Images
Има възможност инвитро процедурите да станат далеч по-евтини от сегашните цени. Това коментира в интервю за Дарик репродуктивния биолог и научен консултант по асистирано оплождане проф. Илия Ватев - лекарят, ръководил екипа с първия успешен опит за инвитро у нас. Роденото момиченце е кръстено на специалиста - Илияна. Всичко се случва точно преди 30 години в Медицинска академия, но опитите за „бебе в епруветка“ започват още през 1976 година. „Инвитро процедурата може да поевтинее, като се намали броят на прегледите и много от излишните изследвания“, обясни проф. Ватев. Той обаче подчерта, че бизнес интересите на хората в репродуктивната медицина няма да позволят сваляне на цените.

Държавата ще финансира по 4 инвитро процедури от 2018 г.
 
Има начини да се намали цената на инвитро процедурите в България. Това коментира в интервю за Дарик репродуктивният биолог и научен консултант по асистирано оплождане проф. Илия Ватев - лекарят, ръководил екипа с първия успешен опит за инвитро у нас:
 
„Процедурата е възможно да стане много по-евтина и много по-рационална, като се намалят броят на прегледите, намалят се много от излишните изследвания, правят се по-меки схеми за стимулация, тъй като вече отдавна е известно, че когато получите по-малък брой яйцеклетки, те са много качествени, докато ако получите повече от 15, обикновено голяма част от тях имат генетични дефекти. Така се спестяват и медикаментите, и се повишава успеваемостта“, каза светилото в медицината.

И онкоболни жени ще могат да се възползват от безплатни инвитро процедури
 
Проф. Ватев е известен в медицинските среди като бащата на техниките за инвитро оплождане у нас. Началото обаче е трудно:
 
„При първите близо три години понеже беше примитивна системата, апаратурата, която поддържаше необходимата температура, влажност на средите и специалната микросреда, която имитира тялото на жената, беше правена от наши инженери и не беше толкова съвършена тази апаратура. Аз живях тук, имах легло, носеха ми храна от болницата, завивки. Много трудно беше началото. Но късметът стана с Таня - майката на Илияна“, разказа той.

Как държавата ще помогне на двойките, които мечтаят за дете?
 
Днес Илияна живее и работи в САЩ, но връзката ѝ с проф. Ватев остава много силна. А малко преди да се роди тя, професорът отива в Рилския манастир и се среща с игумена:
 
„Каза, че църквата смята тези хора, които нямат деца, че го заслужават и че щом ние се месим да им помагаме, се месим срещу божията промисъл и желание, но пък от друга страна ние не работим със заклинания и магии, а работим с ръцете, ума и учите, които ни е дал Господ, така че ако той искаше да не стане, нямаше да ни ги даде и нямаше да стане“, посочи проф. Ватев.
 
Освен 30 години от първото бебе, родено чрез инвитро технологията, тази година проф. Ватев има още един юбилей -  20 години от раждането на първите близнаци, заченати чрез ИКСИ технологията.