Балканите – неразделни в ЕС, поискаха партии от региона
Балканите – неразделни в ЕС, поискаха партии от региона / netinfo
„Балканите винаги са били и ще бъдат неразделна част на Европа в географски, исторически и културен аспект. Затова категорично подкрепяме разширяването към Западните Балкани, като стратегически приоритет на Европейския съюз и потвърждаваме ангажимента на настоящите държави членки да споделят своя опит и добри практики с цел ускоряване на присъединителния процес” – това се посочва в декларация на партиите членки на Европейската народна партия на Балканите, приета днес на семинар на тема „Балканите: Заедно по пътя към общото ни европейско бъдеще", който се проведе в курорта "Свети Константин" край Варна.

„Решени сме да превъзмогнем насадените вредни клишета и стереотипи от миналото и да създадем здраво и плодотворно партньорство в региона, убедени в предимствата на европейската интеграция като ключов фактор за мир и стабилност и мощен двигател за икономически и социален просперитет”, се посочва в декларацията.

„Стратегическото географско положение на региона представя възможността да играем ключова роля за гарантиране на европейската автономия на Съюза. Наблягаме на стратегическа важност на регионално и трансгранично сътрудничество между нашите държави и потвърждаваме готовността си да обединим усилия за пълно използване на неговия потенциал особено в ключови области като енергетика, транспорт, инфраструктура, околна среда, наука, образование и култура, както и за интегриране на всички балкански страни в НАТО”, пише още в документа.

Освен представители на ГЕРБ, СДС и ДСБ, в двудневния форум край Варна се включиха представители на партии членки на Европейската народна партия от Гърция, Македония, Сърбия и Румъния.

Други новини от Варна