Б. Пенков: Доставчиците да проявят разбиране, януари ще получат парите си от болниците
Б. Пенков: Доставчиците да проявят разбиране, януари ще получат парите си от болниците / снимка: www.mh.government.bg
Б. Пенков: Доставчиците да проявят разбиране, януари ще получат парите си от болниците
67968
Б. Пенков: Доставчиците да проявят разбиране, януари ще получат парите си от болниците
  • Б. Пенков: Доставчиците да проявят разбиране, януари ще получат парите си от болниците

Средствата, които ще получат болниците за извършената от тях дейност в последните месеци на годината, ще гарантират изплащането на заплатите на работещите в тях и средства за нужните им лекарства. Това заяви в интервю за Дарик зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той призна, че на мениджърите на болниците ще им се наложи да разсрочат плащанията си към доставчиците. Бойко Пенков призова фирмите-доставчици да проявят разбиране и да изчакат парите си до януари.

Като лекар и доскорошен шеф на болница д-р Пенков обяви, че се отнася с разбиране към протестите на колегите си и на тяхно място също би протестирал. 

„Едното е протест на хората, които работят в болниците. Другото е правото на протест на болничните мениджъри, които ще получат ограничен ресурс за кратък период от време”, поясни Бойко Пенков.

Според него договореното до момента е максималното на този етап. „Преди да дойда в министерството на здравеопазването бях болничен директор и в началото на тази години на нас ни представиха договори с едни таблици за бюджет за 2013 г., в които за последните три месеца имаше нули. Сега Надзорния съвет на касата успя тези нули да ги направи 80% от очакваните разходи”, обясни зам.-министърът на здравеопазването.

Парите за заплати и лекарства били гарантирани в болниците

По думите му с тези средства са гарантирани заплатите на работещите в болниците. „При среден разход за фонд „Работна заплата”, в който включвам осигуровки и данъци, който е около 60% от приходите. С тези 80 на сто се гарантират минимум работните заплати на всички в лечебните заведения”, отбеляза д-р Бойко Пенков. Той допълни, че средния разход на болниците за медикаменти е между 15 и 20 на сто, което означавало, че лечебните заведения ще имат средства и за лекарства.

Оттук нататък обаче идва проблема на самите мениджъри на болниците, че те трябва да направят срещи със своите доставчици и партньори, за да разсрочат плащанията към тях за 20 януари, поясни още заместник здравния министър.

„Доскоро доставчиците на всички медицински стоки и консумативи даваха отсрочено плащане от шест месеца до една година. Много моля тези хора да разберат каква е ситуацията - януари месец те ще си получат парите!”, призова д-р Пенков.

За първи път тази година всичките разчетени приходи за дейност в НЗОК са в разходната част на касата - никой вече не предвижда някакви пари, които да стоят под черта, в БНБ и някой „да ги изчезне”, заяви още зам.-министърът на здравеопазването.

Поне три години нужни за справяне с пораженията от ерата „Дянков”

Ерата „Дянков” е нанесла такива поражения на сектор „Здравеопазване”, че ще ни трябват поне три години да излезем от тях, категоричен е Бойко Пенков. Той изрази надежда здравният министър Таня Андреева да изпълни обещанието си да се заеме с въпроса за прибраните от държавата пари от здравни вноски по време на кабинета „Борисов” като сезира съответните органи, за да се разплете казуса къде са отишли тези средства.

Предстои да стане ясен списъкът с общински болници, които ще получат средства от бюджета за догодина като трудностъпни и отдалечени, съобщи още д-р Пенков. Те ще получат допълнително финансиране от здравното министерство за неща, които касата не покрива. В момента се договаря окончателният размер на тези средства, като Министерството на здравеопазването в партньорство с НСОРБ изготвяло критериите и списъкът на тези болници.

Работеща единна информационна система, заложена в националната здравна стратегия е един от приоритетите на министерството, каза още зам.-министър Пенков. Той се надява средства за това да бъдат получени по линия на европейското финансиране, след като се подпише Споразумението за партньорство с ЕК за новия програмен период.

Най-рано 2015-та може да се въведе допълнителното здравно осигуряване

„Идеята за допълнително здравно осигуряване или застраховане е хубава, има разум в нея, но въпросът е нейната реализация трябва да бъде много внимателно разработена”, коментира още Бойко Пенков. Според него подобна стъпка може да стартира най-рано през януари 2015 г., защото би наложила промяна в законите за здравно осигуряване, в кодекса за застраховането и редица други нормативни актове.

„Това е доста сериозна работа, която не трябва да се прави на коляно. Трябват минимум шест месеца за подготовка, след което самите компании, които искат да участват на този пазар, трябва те да се подготвят, да започнат предварителна дейност за набиране на хора преди реалния старт”, обясни още д-р Бойко Пенков.