Арх. Диков: СО няма къде да настани хора при бедствия и аварии
Арх. Диков: СО няма къде да настани хора при бедствия и аварии / netinfo

Столичната община няма оборотен жилищен фонд и готовност за настаняване на хора, чиито домове са пострадали при аварийни или бедствени ситуации. Това каза пред Дарик главният архитект на София Петър Диков.

Проблемът с недостига на общински жилища беше разгледан от комисията по устройство на територията и жилищната политика към общинския съвет. Над 10 500 са общинските апартаменти в града, 5200 са картотекираните за такова жилище домакинства, а само 1037 домакинства са включени в последния списък за общински дом.

Арх. Петър Диков подчерта, че в града има поне 10 опасни общински сгради с наематели в тях, които не искат да се изнесат, защото няма къде да бъдат настанени.

Ето какво още каза той по темата:

Държа общината да направи ревизия на сградния фонд, да направи анализ какво е наличното състояние, кой, защо и как ги обитава, на основа на какво решение, в какво състояние са и да има един оборотен фонд, който да може да поеме както аварийни ситуации, така и при отчуждение, където хората не могат да си осигурят жилище, така и тези, които живеят в опасни сгради. Винаги е имало в София, сега се оказва, че няма. Не може да стои един столичен, един голям град – милион и половина, без оборотен жилищен фонд. Ето, имате например случай на пожар в една сграда и трябва да се изнесат хората, които живеят, защото тя е негодна за обитаване. Какво прави общината в такъв случай? Ще ги настани в училище може би или ще ги настани в хотел и ще плаща за хотел?! Ние нямаме готовност да посрещнем такива ситуации, а не бива.