Алармираха за нарушения при разходването на средства от фонда за борба със СПИН
Алармираха за нарушения при разходването на средства от фонда за борба със СПИН / снимка: morguefile.com
Алармираха за нарушения при разходването на средства от фонда за борба със СПИН
51134
Алармираха за нарушения при разходването на средства от фонда за борба със СПИН
  • Алармираха за нарушения при разходването на средства от фонда за борба със СПИН

От Центъра за защита правата в здравеопазването разпространиха информация, че има редица нарушения при изразходването на средствата от „Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, за което бил сезиран и самият здравен министър Стефан Константинов. Ставало въпрос и за конфликт на интереси, защото над 40 служители на министерството били назначени и на граждански договори по програмите на фонда и по този начин ставали и възложители и изпълнители на дейностите.

Според Светлана Димитрова - пресаташе на програмите, финансирани от фонда, обаче, няма нито закононарушения, нито конфликт на интереси. От министерството на здравеопазването също отрекоха да са констатирали нередности след направени одити. От 2004 г., когато са започнали програмите, досега в държавата са постъпили 82 млн. лева, посочват още от здравното ведомство.

Според Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на здравеопазването по-скоро става въпрос за нарушения по програмите, за които зам.-здравния министър Десислава Димитрова е информирала началника си Стефан Константинов. „Става дума за конфликт на интереси, за неупражнен контрол, за неизпълнение на програма, за липса на отчетност, плащания безотчетни, без фактури, без нищо, маса нарушения. Изпълнението на програмата е оценено от Глобалния фонд като неадекватно”, коментира той.

„Възложител на тази програма е Министерството на здравеопазването. И то си я възлага на себе си, на 40 свои служители, и си раздава хонорари. Те не са участници в изпълнението, те са мениджъри, консултанти, обясни още Кацаров.

От българския офис на Фонда за борба със СПИН, туберкулоза и малария отрекоха категорично твърденията за злоупотреби. „Няма конфликт и нарушения в разхождането на средствата по програмите и в извършването на дейностите по програмата. Програмата почти ежеседмично и едномесечно се одитира от външен одитор, които изпраща своите отчети в Глобалния фонд в Швейцария. Така че няма шанс нито един лев да отиде настрани”, обясни Светлана Димитрова, пресаташето на фонда.

Димитрова уточни още, че от 50 души заети на граждански договор за пълен работен ден във фонда, само шестима са чиновниците на здравното министерство. „Парите по гражданските договори, независимо дали за служителите като външни консултанти по програмата или за тези на щат в здравното министерство, са единствено от донорските средства на Глобалния фонд, а не от парите на българските данъкоплатци. По граждански договор тези шестима чиновника, които са и служители на Министерството на здравеопазването, получават възнаграждение по дейности, които са извършени единствено по програмите, които са финансирани от Глобалния фонд. И тези дейности по никакъв начин не съвпадат с дейностите, възложени им по устройствения правилник на МЗ. Т.е. дейностите им не съвпадат с длъжностната им характеристика като чиновници в здравното министерство. В този смисъл няма конфликт на интереси”, разясни още Димитрова.