Акад. Сендов: Днес човек се оценява по това колко пари има, а не какво може
Акад. Сендов: Днес човек се оценява по това колко пари има, а не какво може / снимка: БГНЕС, архив

Децата трябва да се учат непрекъснато, да има глад за знание. Да не ги прехранваме, а да ги оставим малко гладни, за да може да имат желание сами да потърсят знание, заяви в „Седмицата" по Дарик акад. Благовест Сендов.

Трябва да се учиш да учиш и да получиш възпитание, смята акад. Сендов.

„Един от недъзите на демократичния свят е, че образованието е загубило функцията си да възпитава. Защото възпитанието включва култура на ядене, обноски и т.н. Какво е, когато хората нямат обноски и възпитание", каза той.

По думите му големият проблем е социалната позиция на учителите. Загуби се пиетета към учителя, смята академикът.

„Сега единственият измерител в света е парите. Човек се оценява по това колко пари има, а не какво има в главата и какво може. Трагедията е, че учителите няма статус в обществото, така че учениците да виждат, че това е техният модел за подражение", заяви акад. Сендов. Затова според него единственият път образованието да върне своя блясък, е правителството, което дойде, да постави учителите на пиедестал.

„Учителят трябва да бъде на висота, но затова трябва да има и студенти, които да учат за това, защото сега за учители учат студенти, които не са приети другаде", допълни той.

По думите на академика трябва да има задължителен образователен ценз, за да се гласува.

„България има толкова добри практики от миналото. Трудовите войски, например. Сега трябва всеки младеж, който навърши 16 години и няма гимназиално образование, задължително две години трудово възпитание. Това, което също е важно, е, че имаме постижения на много способни ученици. Това е защото има предани учители, които се занимават с тях. За циганчетата, например, трябва им се обърне внимание, да учат, за да могат и да гласуват", допълни той.

Попитан кога според него е най-подходящата дата за избори, той заяви, че харесва числото 28. „Числата за мен са живи същества", каза акад. Сендов.

„Трагедията на нашата политика е, че всичко се върти около отделни личности. Личностите се замерят и воюват помежду си на лична основа, мразят се, за което нямат право, защото са представители на партии. Удивен съм колко спада културата. Дори някой интелигентен политик пада на нивото на друг в по-ниското, за да му отговори", коментира акад. Благовест Сендов.

Цялото интервю с акад. Благовест Сендов може да прочетете на Radio.DarikNews.bg