Агенцията по храните проверява с какво се натровили децата в Правец
Агенцията по храните проверява с какво се натровили децата в Правец / БГНЕС, архив

Екипи на Българската агенция по безопасност на храните са пристигнали в Правец, за да вземат проби от храните, които са яли натровените деца.

От пресслужбата на Министерството на здравеопазването  съобщават за 43 деца от Правец със симптоми на хранително отравяне - повръщане, разстройство, дехидратация и замаяност.

По първоначални данни 15 деца са били приети в столичната болница "Св.Анна", 19 - в Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров", 4 - в болницата в Ботевград, обобщават от ведомството.

Децата са на възраст между 11 и 14 години и са от различни краища на България, но учели в училище в Правец.

Деца от училище в Правец се натровиха с кренвирши

Инспекторите проверяват съмнение за хранителен инцидент в Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в града, съобщиха от агенцията. Взети са проби за лабораторно изпитване от суровини и от контактните повърхности в кухнята на училището, за да се установи причината за натравянето на децата.

Резултатите се очаква да бъдат готови след 72 часа.

За сега съмненията са, че децата са получили хранително натравяне след като са яли кренвирши и пилешки пържоли.

Натровените деца в Правец са ученици от Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи, съобщиха от Министерство на образованието. Учениците са се натровили с храна, която са консумирали в училищния стол.

220 деца са вечеряли в стола на учебното заведение, от общо 346 ученици. Децата са яли кренвирши с кашкавал, които са доставени в заведението същия ден.

Очаква  се по-късно днес да са ясни и медицинските резултати на децата. Министерството на образованието и Регионалния инспекторат по образование са назначили проверки по случая.