/ БГНЕС
Адвокати искат оставката на Висшия адвокатски съвет
100785
Адвокати искат оставката на Висшия адвокатски съвет
  • Адвокати искат оставката на Висшия адвокатски съвет
Бунтът на адвокатите, който започна в началото на тази седмица, продължава с организиране на национална стачка и искане за оставката на всички членове на Висшия адвокатски съвет. Това обявиха днес представители на Facebook общността на българските адвокати, която обединява над 2000 от общо 14 000 адвокати в цялата страна.
 
Протестиращите разкритикуваха бездействието на Висшия адвокатски съвет (ВАС) спрямо подготовката и внасянето на промени в закона за адвокатурата, както и спрямо нарушаването на адвокатската тайна, заложено в поправките в закона за мерките срещу изпиране на пари.
 
От Висшия адвокатски съвет не виждат разнобой в гилдията

Facebook общността на българските адвокати представиха своя декларация с 5 искания, сред които незабавно изготвяне и внасяне на промени в закона за мерките срещу изпиране на пари, защитаващи адвокатската тайна, внасяне на конституционна жалба срещу сегашните текстове, които противоречат на гарантираната тайна, както и излизане с протест до Народното събрание и други институции във връзка със зачестилите арести на адвокати и претърсвания на техните кантори.
 
Декларацията не е била допусната за обсъждане по време на общото събрание на адвокатите вчера, обясни адвокат Владислав Величков, и поиска оставката на Висшия адвокатски съвет, който се ръководи от адвокат Ралица Негенцова.
 
Адвокати на протест: Не сме доносници!

Протестиращите адвокати се обявиха срещу "овладяната и смирена адвокатура" и благодариха на Висшия адвокатски съвет, че с бездействието си е обединил адвокатите да се бунтуват. От следващата седмица започва организирането на национална стачка, обясни адвокат Николай Хаджигенов.