Адвокат Менко Менков: Цветанов е подслушван доскоро
Адвокат Менко Менков: Цветанов е подслушван доскоро / снимка: БГНЕС, архив

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е бил подслушван доскоро, съобщи адвокатът му Менко Менков. „Доказателството е на лист 270 и 271 от досъдебното производство, което вчера ни беше предявено”, заяви пред Нова телевизия адвокат Менков.

„Там се казва, че следователите искат предсрочно приключване на СРС-тата, приложени по отношение на контролираните лица. Използвано е множествено число, което значи, че са следени и други лица”, уточни адвокатът.

Подслушването на Цветанов е приложено по делото за длъжностно присвояване на 50 000 лева в полза на Орлин Тодоров. Според обвинението като министър Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч.

По думите на адвокат Менко Менков не е незаконно използване на СРС-та, но проблемът е, че може контролираните разговори да не бъдат приложени към делото.

„По закон до 10 дни след спиране на СРС-то, което е поискано на 22 януари. Това значи, че ако до 1 февруари не бъдат приложени по делото, ще бъдат унищожени”, обясни адвокат Менков. „Искаме всички разговори да бъдат приложени по делото, да станат достояние на съда”, посочи още той.

Зам.-председателят на ГЕРБ е обвинен за възпрепятстване на разследване срещу ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Прокуратурата обвинява Цветанов, че пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та, с които да бъде слушан Тодоров.

На 10 октомври 2013 г. съдебният процес срещу Цветанов не тръгна заради отвод на председателя на съдебния състав Димитринка Ангелова, поискан от прокуратурата. Ангелова, докладчик по делото, заяви, че процесът е натоварен с много високи обществени очаквания и тя не иска да накърни доверието в съдебната система. Обвинението поиска отвод на Димитрина Ангелова заради публикации в пресата, които я свързват с адвокат Менко Менков.

Ден по-късно делото беше наново разпределено чрез системата за случайно разпределение на дела и трябваше да се гледа от 34-ти състав с председател съдия Тони Гетов.

Източник: Novanews.bg