Адаптират болниците в Кърджали и Комотини за реакции при катастрофи
Адаптират болниците в Кърджали и Комотини за реакции при катастрофи / снимка: DarikNews.bg

Ново модерно оборудване и обновяване на операционните зали ще получат болниците в Кърджали и Комотини до края на 2013 г. Ще бъде подобрена болничната инфраструктура, ще бъде обновена централната климатична система за операционния блок.

Това са част от дейностите по трансграничен проект за насърчаване на сътрудничеството между здравните заведения от двете страни на границата и техния персонал за най-добра реакция при спешни случаи с фокус върху пътните инциденти.

Проектът става особено актуален и във връзка с договореността между България и Гърция за отваряне на прохода Маказа през март на 2013 г. Той е най-скъпо струващия проект в рамките на Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция - България 2007-2013. Неговата стойност е 1 763 785 евро.

Проектът беше презентиран днес в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали от директора на лечебното заведение д-р Тодор Черкезов. По думите му в рамките на проекта ще бъде усъвършенствана и координацията между екипите на болниците и тези на спешната помощ като важен акцент при реакцията след възникване на катастрофи.

Новини от Кърджали