Лазар Влайков
Лазар Влайков / netinfo
Ефективна присъда от три години и четири месеца даде Районният съд в Пазарджик на съветника от Септември Лазар Влайков. Той бе обвинен за трагичния инцидент от края на август миналата година, когато смъртоносно беше прострелян ресторантьорът Наско Тонкев. Според експертизите Тонкев е убит от дете, а Влаков е обвинен, че е държал пистолет „Глок 21“ и 45 патрона за него, без да е взел необходимите мерки за сигурност, в резултат което е прострелян смъртоносно човек.

Съдия Стела Михайлова определи присъдата да бъде изтърпяна при първоначален общ режим. Влайков ще трябва да заплати и направените по делото разноски – общо около 7000 лева.
 
Дъщерята на убития във Виноградец написа писмо до главния прокурор (ВИДЕО)

Процесът, предизвикал бурен обществен отзвук, тръгна с изненадваща бързина и неочаквано се стигна до приключването му на първа инстанция. До този развой се стигна, след като и двете страни приеха делото да се гледа по съкратено следствие, без разпити на свидетели и търсене на нови доказателства. Така до обяд в залата бе прочетен обвинителният акт, бяха чути пледоариите на адвокатите, а обвиняемият и близките на загиналия казаха последната си дума пред магистратите.

Повдигнаха обвинение за убийството във Виноградец

В последния ден на август миналата година семейството на Влайков било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче. Гостите се събрали в заведение в село Виноградец. Влайков отишъл в ресторанта с пистолета си. В разгара на празненството други гости стреляли с газово оръжие. Тогава Влайков решил да се похвали с новия си пистолет. Заредил го и стрелял във въздуха, после започнал да го показва на други гости, които също стреляли с него. Повикал Наско Тонкев, за да му покаже оръжието. Ресторантьорът също произвел няколко изстрела във въздуха. В същото време 6-годишният рожденик също проявил интерес към пистолета. Неизвестно как, той се озовал в ръцете на момчето, което произвело изстрел, обясниха от държавното обвинение при внасянето на обвинителния акт срещу Влайков.

От думите на прокурор Светозар Чераджийски днес се разбра, че балистичната експертиза изключва Влайков да е произвел фаталния изстрел. Когато се похвалил на Наско Тонкев с новия си пистолет, оръжието било пробвано и от ресторантьора. И досега не е изяснено как е попаднало в ръцете на 6-годишното момче, но експертите смятат, че то е убило Тонкев. По ръцете на рожденика са открити следи от 4-компонентно взривно вещество, което е намерено още по ръцете на Влайков и Тонкев. Двамата обаче били един до друг, а смъртоносният изстрел е произведен от над 100 см разстояние. Проектилът е пронизал лявата ръка на мъжа, после - подмишницата, преминал е през белите дробове, разкъсал е аортата и е спрял зад кожата на гърба. Минута по-късно Тонкев е издъхнал. Според свидетели, малкото момче извикало: „Мамо, аз стрелнах чичкото!“.

Лазар Влайков излиза под гаранция от 8000 лева

Съпругата на загиналия и двете им деца – Деница и Димитър, поискаха максимална присъда за Влайков, към когото за момента нямат финансови претенции.

Адвокатката на подсъдимия Елвира Панкова пък изтъкна смекчаващите вината му обстоятелства – добри характеристични данни, трудова заетост, семейство, както и че е оказал пълно съдействие при разследването след инцидента. „Той никого не е лишил от живот, нарушил е Закона за оръжията и боеприпасите“, подчерта Панкова.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Окръжния съд в Пазарджик в 15-дневен срок.