80% от мъжете над 60 години имат проблеми с простата, започва кампания „Отиди на преглед“
80% от мъжете над 60 години имат проблеми с простата, започва кампания „Отиди на преглед“ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
80% от мъжете над 60 години имат проблеми с простата, започва кампания „Отиди на преглед“
52139
80% от мъжете над 60 години имат проблеми с простата, започва кампания „Отиди на преглед“
  • 80% от мъжете над 60 години имат проблеми с простата, започва кампания „Отиди на преглед“

Осем от всеки десет мъже над 60 години имат проблеми с простата. По данни на НСИ от последното преброяване, над 600 000 мъже в България попадат в рисковия сектор на заболяването. Днес стартира Националната кампания за мъжко здраве „Отиди на преглед", инициирана от Българското дружество по урология, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и Българският червен кръст. В рамките на кампанията ще се провеждат безплатни информационни срещи, на които пациентите ще могат да получат повече насоки относно справянето с проблема.

Доброкачествената простатна хиперплазия е заболяване на простатната жлеза. То се среща при мъже над 55-60 годишна възраст и затова специалистите препоръчват на мъжете периодично да се консултира с уролог. Според д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, голям процент от пациентите се срамуват от проблема си. „Независимо по какъв начин посащават своя общопрактикуващ лекар, нека да споделят. Ако не бъдат попитани, то те сами да кажат, да подсетят. Не се оставяйте да ви лекува телевизорът", допълни доктор Киров.

Специалистите успокояват , че методите за лечение стават все по-добри. Те изтъква, че вече има добри възможности за консервативно лечение, тоест без операция на хиперлазията на простата, но до един момент, докато не са настъпили усложнения, като по този начин този момент може да бъде отложен далеч във времето.

По време на Националната кампания „Одити на преглед" в почти всички градове на страната ще се провеждат безплатни информационни срещи, а още информация желаещите могат да получат и на безплатната телефонна линия на кампанията 0800 18 187.