560 лева основна заплата взимат лекарите от 1 юли
560 лева основна заплата взимат лекарите от 1 юли / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
560 лева ще е началната основна месечна заплата на лекарите от 1 юли. Медицинските сестри, акушерите, лаборантите, зъботехниците и всички медицински професионалисти по здравни грижи ще получават начално възнаграждение от 400 лева.

Тези суми важат само за персонала, зает в здравните и лечебни заведения, които са на бюджетната издръжка. Това стана ясно от подписания днес колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване”.

Според колективния договор началната заплата за лекар, който работи в лечебното заведение със статут на търговско дружество, е 650 лева, а за медицинските професионалисти по здравни грижи е 440 лева. В многопрофилните общински и частни болници лекарите ще са със стартова заплата 620 лева, а медицинските сестри, акушерите, лаборантите – 420лева.

Друга клауза в договора е, че за всеки отработен нощен час между 22:00 и 06:00 часа се заплаща сума в размер на не по-малко от 50 стотинки. Работните заплати вече ще се договарят преди да се обсъжда бюджета за годината, обясни д-р Иван Кокалов – председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.