407 българчета са осиновени в чужбина през 2013 г.
407 българчета са осиновени в чужбина през 2013 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
407 българчета са осиновени в чужбина през 2013 г.
71745
407 българчета са осиновени в чужбина през 2013 г.
  • 407 българчета са осиновени в чужбина през 2013 г.

Ръст в броя на осиновените български деца със здравословни проблеми в чужбина. Това отчитат от Министерството на правосъдието, на базата на статистиката за успешните процедури за осиновяване на деца през последните две години.

За 2013-а ресорният министър е дал разрешение 407 наши деца да отидат при семейства зад граница. За същия период от време в страната са осиновени почти двойно повече деца. Сериозни различия обаче, се забелязват в профила на малчуганите, които са поискани от български семейства и тези, които напускат страната.

Все по-чести са случаите на семейства от Западна Европа или САЩ, които се борят да осиновят българче със здравословни проблеми, докато у нас такива случаи към момента няма.

От 2003 г. до момента от правосъдното министерство отчитат сериозна плавно повишаване на броя на процедурите по осиновяване. Все по-често се забелязват обаче случаи на осиновени зад граница български деца, които страдат от тежки заболявания.

Оказва се, че от 407 осиновени за миналата година деца, 140 са със специфики в здравословното състояние или развитие, или на по-голяма възраст. Настъпила е сериозна промяна в профила както на осиновяващите, така и на осиновените деца, обясни експертът Милена Първанова: „Семействата представят таблици или писмени изявления за различни здравословни състояние и специфики, които те биха приели, и това нещо се съобразява, когато се търси семейство за детето. Това семейство заявявайки готовност за дадено състояние на детето е получило необходимите консултации, получило е необходимите ресурси, които трябва да осигури, за да може да посрещне адекватно нуждата на едно дете".

Най-голям толеранс във връзка със здравословното състояние на децата, предложени за осиновяване, правосъдното министерство среща в семействата, живеещи в Щатите. „Там отиват деца, за които осиновяването означава спасение на живота", заяви Милена Първанова. Такъв е и случаят с момченце със синдром на Даун, родено през 2002 г. На 9-годишна възраст, когато тя живее в дома за медико-социални грижи в Плевен, теглото и се равнява на фрапиращите 5 кг за ръст 76 см. Детето е в напълно неподвижно състояние заради неразвитата си костна система. От раждането си до този момент то е хранено само с брашнена каша, чрез шише с биберон. На детето не са били осигурявани елементарни грижи. След като тя е осиновена от американско семейство обаче състоянието и се подобрява значително: „Приспособява се много добре, постига значителен напредък в семейството. Щастливо дете, което обича живота, постига огромен напредък в дома. Харесва й да плува и се държи много естествено във водата, обича музиката".

От 700 осиновени деца от български семейства няма нито едно със специфични здравословни проблеми. В това отношение според експертите България не се отличава много от европейски страни с по-висок стандарт, които също не желаят да отглеждат болни деца. В това време в Щатите тези проблеми са преодолени, заради ролята на НПО-та с делегирани правомощия, както и на църквата, обясниха експертите.