4000 бебета са се родили през 2012-а, вече здравната каса ще плаща процедурите
4000 бебета са се родили през 2012-а, вече здравната каса ще плаща процедурите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
4000 бебета са се родили през 2012-а, вече здравната каса ще плаща процедурите
60378
4000 бебета са се родили през 2012-а, вече здравната каса ще плаща процедурите
  • 4000 бебета са се родили през 2012-а, вече здравната каса ще плаща процедурите

4000 ин витро бебета са се родили през 2012 г., съобщи здравният министър Десислава Атанасова, след като откри болница за женско здраве в столицата. От тази година ин витро процедурите ще се плащат от здравната каса, а не от министерството. Това обаче няма да засегне досегашните процедури, през които трябва да минат двойките, които имат нужда от помощ.

„Досега те се поемаха чрез държавния бюджет и чрез кешови плащания. Знаете, жените имаха право на три опита. Нищо не се променя в работата относно ин витро процедурите. Ще се запази функцията на фонд „Асистирана репродукция” там ще се подават молбите, там ще се оценява от експерти дали двойките има репродуктивни проблеми и имат нужда от асистирана репродукция. След това ще се препращат към здравната каса, с която лечебните заведения имат сключен договор”, коментира министърът.

За ин витро процедури са отделени 15 млн. лева, каза министър Десислава Атанасова

От своя страна шефът на фонда за асистирана репродукция д-р Николай Лалев бе категоричен, че „жените не трябва да се притесняват, че това ще се отрази на тях. „Финансирането не касае самата жена, тя да ходи да си търси парите. Това са отношения между клиниките и институциите. Да бъдат спокойни, всичко ще бъде постарому”, обясни той.

Министър Атанасова съобщи още, че в момента се готвят промени в сферата на трансплантациите, така че когато възникне т.нар. „донорска ситуация”, пациентът да може да получи орган бързо не само от нашата страна, но и от страна – членка на ЕС.