$400 млн. загуба от спирането на блоковете на АЕЦ
$400 млн. загуба от спирането на блоковете на АЕЦ / netinfo

Трети и Четвърти блок на АЕЦ Козлодуй са доказано безопасни и могат да се експлоатират, но няма политическа воля за промяна на договорката с ЕС да бъдат затворени. Това казаха от Комитета за защита на АЕЦ Козлодуй на среща с кмета Бойко Борисов. Той нарече престъпници хората, които са подписали решението за затварянето на блоковете на централата.

Над 400 млн. долара ще е загубата на България от това, че няма да продава ток, след като се затворят Трети и четвърти блок на централата, казаха от комитета за защита на АЕЦ Козлодуй.

Бойко Борисов каза, че явно правителството ще взима пари от бюджета на общините следващата година, за да компенсира скъпия ток, след като се затворят блоковете. Той допълни, че ако има и 1% възможност за авария в централата, то тя трябва да се затвори веднага. Как така до 1 януари 2007 г. реакторите ще са безопасни, а след това вече няма да са, попита Борисов.

От комитета за защита на централата настояха да им се предостави от председателя на НС внесената преди 4 години подписка срещу затварянето на блоковете, в която има 518 хиляди подписа, за да я депозират в европарламента.

На срещата беше решено да се подготви декларация до ЕС, а през есента в София да се организира международна експертно-политическа конференция за бъдещето на атомната ни централа.