/ БГНЕС, архив
Снежната покривка на прохода Шипка надхвърля 10 см
300 машини почистват пътищата в районите със снеговалеж
95265
300 машини почистват пътищата в районите със снеговалеж
  • 300 машини почистват пътищата в районите със снеговалеж
Снежната покривка на прохода Шипка надхвърля 10 см, пътната настилка е заснежена и обработена, проходът се преминава при зимни условия. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността. Забранено е движението на автомобили с обща маса над 10 тона.
 
Снимки: София осъмна с бяла покривка

В равнинната част на общината вали мокър сняг. Общинският пътнически транспорт се движи по разписание по градските и междуградските линии. Хлебозаводът и водоснабдителната фирма функционират нормално. Пътищата от Габрово към Трявна, Севлиево и Дряново са проходими при зимни условия.

Днес се облечете добре - предупреждават за силен вятър, дъжд и студ

Близо 300 машини са почиствали през нощта републиканските пътища в районите със снеговалеж. Най-много машите са работили в Софийска област, следват Смолян, Перник и Ловеч. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция Пътна инфраструктура" (АПИ).
 

БГНЕС, архив


Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването.

Няма затворени пътища заради снега в Пазарджишко

"Пътната агенция" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция".

От 2 до 8 см снежна покривка в Девинско, машините обработват пътните настилки
 
Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Областните пътни управления на АПИ и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската мрежа.

Велико Търново осъмна в снежна приказка (СНИМКИ)

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.
 

БГНЕС, архив


Междувременно от АПИ съобщиха още, че на 22 декември (петък), последният работен ден преди почивните дни за Коледа, между 16.00 и 20.00 ч., ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване за шофьорите на леки автомобили. Тежкотоварният трафик ще бъде спрян и в последния почивен ден - 27 декември, от 14.00 до 20.00 ч.

Същите ограничения ще има и в последния работен ден за 2017 г. - 29 декември.