/ ThinkStock/Getty Images
1800 са жените ловци в България. От тях обаче активно ловуват едва 20%, заяви пред „Дарик” председателят на националния дамски ловен клуб „Аврора” Зорница Николова. Тя допълни, че в ловните дружинки има и семейства, които излизат заедно на лов. Освен хоби и развлечение, ловът е и грижа, категорична е Зорница Николова. Тя обясни, че ловците полагат грижи за дивеча целогодишно, като го разселват и подхранват.

Отчитат над 6 млн. лв. приходи от ловен туризъм за 2016 г.
 
Ловците с разрешителни у нас са 150 000. "Тези 1800 регистрирани жени не са активно ловуващи. Някои може би имат страх или от притеснение, че са единствените жени. Затова направих клуба, за да може да си помагаме една на друга, да си споделяме проблемите", обясни Зорница Николова.
 
Според нея ловците са хората, които най-много се грижат за дивеча. "Грижи се полагат много. В нашата дружинка се пускат яребици и фазани всяка година. Ако се пускат примерно 100, отстрелват се 10% от тях, така че винаги да има. През зимата животните се хранят, копаят се партини, правят се калища, за да може да не замръзнат или да умрат от глад", посочи тя.

Невероятните истории на Марияна Цвяткова, най-известната жена с пушка в ръка
 
В дребния лов много важни са ловните кучета, разказа още Зорница Николова. Тя има две кучета порода курцхар, като едното от тях Георги фром Ветренски е първенец в много ловни състезания. По думите и всяко състезателно куче може да стане ловно, но не всяко ловно куче може да стане състезателно.