Природа лов риболов
Природа лов риболов / снимка: Кирил Кирилов
Три смъртни случая по време на лов за 2016 г.
Природа лов риболов
93126
Природа лов риболов
  • Природа лов риболов

Над 6 млн. лв. са приходите от ловен туризъм за 2016 г. Това съобщи директорът на дирекция „Ловно стопанство“ в Изпълнителната агенция по горите Румен Янкулов малко преди откриването на традиционната изложба „Природа, лов, риболов“ в Международен панаир – Пловдив. По думите му страната ни запазва стабилни позиции в сектора и се наблюдава постоянство в постъпленията.


България продължава да е сред желаните дестинации за ловен туризъм в Европа. Миналата година по линия на организирания ловен туризъм у нас са ловували 4690 ловци, като около 40% от тях са чужденци основно от Германия, Италия, Испания и Франция, обясни Янкулов.

При едрия дивеч се запазва тенденцията за увеличаване както на златните медали, така и на общия брой медали. При елена лопатар от всички отстреляни по линия на организирания ловен туризъм, 62 екземпляра са с медали. Добит е и нов национален рекорд в Държавно ловно стопанство „Тервел“ – 210.18 точки.

лов риболов
netinfo


През изминалия ловен сезон са извършени над 91 000 проверки на ловци, ловни дружинки, превозни средства и други физически лица. Установени са 114 нарушения, съставени са 85 акта. Задържани са 3 МПС-та, 10 бр. оръжие, 17 бр. други ловни уреди и 35 боеприпаса.

За 2016 г. в България са станали 8 инцидента по време на лов, като 3 от тях са били с фатален край – при самопрострелване след приключване на лова, при самопрострелване с настъпване на смъртта месец по-късно и при нещастен случай по време на лов.

Освен „Природа, лов, риболов“ днес в панаира беше открита и изложбата „Цветна пролет“, а до края на седмицата предстои да бъдат видени и Изложба на общините, Европейски форум за социално предприемачество, Италиански фестивал на красотата и прическата и Международна киноложка изложба. 

Чуйте и от аудиото по темата.